Friday, July 20, 2012

Puding Laici


Minggu ni sekolah amiey akan mengadakan “pot luck” sempena menyambut kedatangan ramadhan. Setiap orang dimestikan membawa satu hidangan. Apabila seorang rakan mengajukan soalan, apa yang amiey nak jawab, laju ja bibir ni menjawab nak bawak desert (pencuci mulut).Tak tau la eja betul ke tak sebab bukan pandai sangat pun bahasa omputih ni.

Dalam hati merangka-rangka apa yang nak dibawa. Dalam fikiran pula terbayang aiskrim kat giant (sebab sekolah amiey tepi giant ja) ngan kon dia sekali….

Sehari sebelum hari jamuan, tetiba plak diri ini terasa rajin untuk menyediakan sendiri desert. Biar cikgu-cikgu kat sekolah baru merasa air tangan amiey (sebab baru ja seminggu pindah sekolah kan). Petang tersebut selesai sahaja sesi persekolahan, terus memandu ke giant mencari bahan-bahan untuk menyediakan Puding Laici kegemaran amiey sejak dahulu kala lagi.
Semangat menyediakan puding walaupun masa terhad (sebab nak sediakan makanan tengahari lagi, bubur alia lagi). Amiey sekolah sesi petang, jadi sesi pagi hingga jam 11 dihabiskan di dapur a.k.a “my little kitchen”

Hari ini amiey nak kongsi resepi Puding Laici yang amiey telah siapkan pagi tadi.
Bahan-bahannya

10 g agar-agar serbuk (1paket)

Susu sejat 1tin (400 ml)




Laici 2 tin (diasingkan buah dan airnya)----1/2 tin dikisar, ½  tin lagi dipotong 2 untuk dijadikan hiasan. Isi laici yang 1 tin lagi dihiris kecil. 





Sehelai daun pandan


Gula 2 cawan

Air 2 liter

Ni adalah cara amiey menyediakan puding. Sebenarnya mudah je membuat puding ni…Cuma kalo kurang kerajinan, tak berhasillah ia. Tapi apabila tekak mula mahukan sesuatu yang lembut untuk dimakan, maka empunya diri terus menjadi rajin.

Pertama sekali, air dididihkan bersama gula dan juga daun pandan.
Apabila mendidih, serbuk agar-agar dimasukkan. Kemudian, kacau supaya menjadi sebati (agar-agar serbuk mudah sebati)

Setelah campuran tadi telah mendidih, tutupkan api. Biarkan seketika. (amiey biar 5 minit) Daun pandan tu bolehla diangkat.
Kemudian, masukkan susu sejat dan juga air laici di dalam campuran yang telah disejukkan, termasukla juga buah laici yang telah dikisar tadi. Simpan sedikit air laici untuk hiasan.
Susun buah laici yang telah dihiris kecil ke dalam bekas (amiey guna Tupperware sebab senang nak dibawa ke sekolah) dan tuangkan campuran agar-agar ke dalam bekas.
Sejukkan sehingga lapisan di atas mengeras. Kemudian bolehla letak buah laici yang telah dipotong tadi di atas serta air laici dituangkan (untuk lebih menonjol laicinya---  (n_n)
Untuk lebih sedap, simpan didalam peti sejuk 1jam barulah dimakan. Terasa sejuk-sejuk halus gitu masuk ke tengkak.

Hasilnya…………………




Tupperware untuk dibawa ke sekolah, dalam bekas kecik tu tuk suami tersayang. Amiey letak 6 bekas tuk santapan suami juga amiey sendiri.heheeeeeeeeeeeee…sedap dimakan ketika cuaca panas.

$el@mat mEncUba






No comments:

Post a Comment

Mengandung 40 minggu 4hari

Tak tahu nak meluah Kat mana..... Tertekan nya rasa bila pregnabt, dah smpai due, baby masih tak nak keluar. Hari ini, dah cukup 40 minggu...