Sunday, July 29, 2012

Puding Jagung simple dan enak

Melepaskan hajat di hati..alhamdulillah, hari ini akhirnya aku berjaya menyiapkan puding jagung yang telah lama kuidamkan. Ahai, lambatnya berbuka, terliur pulak tengok...dahla hari ni panas, kalo puding masuk tekak, mesti nyaman.
Gambar diambil semasa kastard baru sahaja diisikan ke dalam bekas

Resepi puding Jagung
Sumber : http://www.ciktom.com/resepi-puding-jagung-mudah-dan-sedap/

Aku dah modified siket2...he2

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastard
1 ½ cawan jagung manis
3 cawan air
½ cawan gula
1 tin susu cair
1 sudu besar majerin


Cara-cara masakan Resepi Puding Jagung:

1. First, campurkan bahan tepung kastard, susu cair dan air ke dalam periuk. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati supaya tepung kastard tidak melekat.Masukkan jagung. Bukakan api perlahan dan kacau hingga pekat. **pastikan sentiasa kacau untuk elakkan tepung kastard melekat pada periuk.
2. Tambahkan majerin apabila adunan puding menjadi pekat dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian tutup api dan cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam loyang atau acuan yang disukai sebabnya puding ini cepat sejuk (keras).
4. Amy letak siket jagung atas lapisan kastard tuk hiasan dan amy letak pula lapisan agar-agar jernih diatasnya untuk nampak lagi menarik. Masukkan loyang ke dalam peti sejuk dan sejukkan.
5. Bila dah sejuk dan keras, siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Mengandung 40 minggu 4hari

Tak tahu nak meluah Kat mana..... Tertekan nya rasa bila pregnabt, dah smpai due, baby masih tak nak keluar. Hari ini, dah cukup 40 minggu...